Cardiologie voor ‘dummies’, ‘dummies’ voor cardioloog

Actuality
P.S.

 

Op het symposium 60 jaar VBS schetste dr. Mathias Vrolix de spectaculaire wetenschappelijke ontwikkelingen van de cardiologie. Zeer positief allemaal, maar op beroepsvlak zijn de zaken minder rooskleurig: “Ik zou vandaag uw zoon of dochter minder aanraden om cardioloog te worden”, klonk het enigszins verrassend.

Neurobiologie van de verslaving (IV): nicotine en de up regulation van nicotinereceptoren

Actuality
Dr. Michèle Langendries

Aangezien verslaving gerelateerd is aan een afgenomen aantal D2-dopaminereceptoren in het beloningssysteem, bestaat een mogelijke behandelingspiste erin om het aantal dopaminereceptoren in de hersenen te doen toenemen. Hierover wordt onderzoek uitgevoerd, onder andere door gebruik te maken van het nicotinesysteem in de hersenen.

Elektro-encefalografie en magneto-encefalografie: hoe werkt het?

Actuality
Pr. Pasquale Nardone (Laboratoire de Didactique des Sciences physiques, ULB, Brussel)

Elektro-encefalografie meet de elektrische activiteit van de hersenen. Dit onderzoek wordt al meer dan 60 jaar courant uitgevoerd. Ondanks de doorbraken in de beeldvormingstechnieken, blijft het nuttig om de diagnose te bevestigen en het epileptisch syndroom te klasseren (als het klinische beeld niet duidelijk is). In een volgend artikel gaan we dieper in op een aanverwante techniek: de magneto-encefalografie. Die meet de magnetische velden die worden geïnduceerd door de elektrische activiteit van de hersenen.

 

Published ahead of print.

Chinon, een nieuwe start

Free time
Marc Vanhellemont

Deze appellatie doet de aficionados van Cabernet Franc nog steeds wegdromen. Nochtans heeft de sterke corpulentie, extractie en houtsmaak de laatste tien jaar vele getrouwelingen de lust ontnomen. Maar sinds kort is de fruitigheid, het evenwicht, de knapperigheid en de smaak weer helemaal terug. Kortom, alles wat van deze wijn een drank maakt die graag gedronken, gedeeld en ontdekt wordt. Een ‘drinkbare’ wijn, zoals men het vandaag graag noemt, die zowel de jongeren als de afhakers en de nog steeds fervente aanhangers opnieuw kan bekoren. Hij is discreter geworden en weet dat hij terug op de goede weg is.

Artsensyndicaten merken dat de onrust stijgt bij achterban

Actuality
P.S.

Zowel Marc Moens (Bvas) als Robert Rutsaert (ASGB) stellen vast dat de emoties hoog oplopen bij hun achterban. De op til staande hervorming van de ziekenhuisfinanciering is een katalysator. Ook de verklaring van minister De Block (Volksgezondheid en Sociale Zaken) dat ziekenhuizen zich moeten specialiseren, zaait onrust.

‘Slaapapneu: spectaculaire successen, maar België heeft patiëntenmuseum’

Actuality
Pascal Selleslagh

Als een van de voorbeelden van de fantastische (r)evolutie in de geneeskunde focuste dr. Constantinus Politis op ’60 jaar VBS’ op de aanpak van slaapapneu via de MKA-chirurgie. De kwaliteit van specifieke protheses zit in de lift, maar er zit ook een keerzijde aan deze medaille.