500 jaar Vesalius, nu de tentoonstelling

Actuality
Dr. Erik Briers

Dit jaar herdenken we de 500ste verjaardag van Andreas Vesalius, een monument in de medische geschiedenis. Tijdens zijn vrij korte leven verbleef hij tijdens belangrijke periodes van studie in Leuven. De stad organiseert dan ook een hele reeks activiteiten om de wetenschapper te vieren. Centraal staat de tenstoonstelling ‘Vesalius. Het lichaam in beeld’ in Museum M.

Cardiovasculaire gezondheid gewaarborgd

Actuality
Dr. Philippe Mauclet

Tal van studies bewijzen het nut van niet-farmacologische maatregelen bij de preventie van hart- en vaataandoeningen. Een artikel dat onlangs in the Journal of the American College of Cardiology is gepubliceerd, verdient echter toch bijzondere aandacht...

Acht op de tien artsen fan van Maggie De Block

Actuality
P.S.
Maggie Block

Een minibevraging op de site van De Specialist en Medi-Sfeer peilde naar uw mening over Maggie De Block (Open VLD) als nieuwe minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Bijna één op de twee artsen gaat ‘helemaal’ akkoord met haar aanstelling op deze post.

Marc Ferrante gehuldigd tijdens de UEGW

Congres
Dr. Dominique-Jean Bouilliez
Marc Ferrante

Ze waren met acht en Marc Ferrante (KU Leuven) is er een van. Elk jaar reikt de UEG een Rising Star Award uit aan jonge onderzoekers die met hun studie het meest hebben bijgedragen tot de vooruitgang van de gastro-enterologie. Marc Ferrante legt ons de inhoud van zijn onderzoek uit. Dat onderzoek heeft betrekking op het herstel van het slijmvlies.

Weefselhechting en nieuwe technieken op de UEGW

Congres
Dr. Dominique-Jean Bouilliez
Jacques Devière

Transorale chirurgie moet verder ontwikkeld worden voor diverse indicaties tot het einddoel bereikt is, namelijk de morbiditeit van soms zware ingrepen verminderen en de duur van de ziekenhuisopname verlagen. Prof. Jacques Devière (gastro-enterologie, Erasmus, ULB) stelde tijdens de educatieve sessie van de UEG Week de mogelijkheden voor die deze chirurgie biedt voor weefselhechting. Hij vat hier de voor- en nadelen samen en geeft ook enkele toekomstige mogelijkheden aan.

Krap budget voor ‘overgangsjaar’

Actuality
Vincent Claes/Pascal Selleslagh

De Algemene Raad van het Riziv keurde het gezondheidszorgbudget 2015 goed. De raad bestaat uit werkgevers, werknemers, zelfstandigen en vertegenwoordigers van de regering (drie kwart) en de ziekenfondsen (een kwart). De artsen hebben in die raad slechts een adviserende stem. Vooral de ziekenfondsen hadden bezwaren en de socialistische mutualiteit stemde zelfs tegen.