Oproep projecten voor de “Well Done – MSD Health Literacy Awards”

Actuality
Stephan Van den Broucke

Veertien partners uit de Belgische gezondheidssector hebben zich verenigd om iedereen die actief is in de gezondheidssector attent te maken op de problematiek inzake ‘gezondheidswijsheid’. Zij hebben het genoegen de tweede editie aan te kondigen van de “Well Done - MSD Health Literacy Awards”.

Gonartrose: het behandelingsmodel geformuleerd door de ESCEO is bovenal afgestemd op de praktijk

Congres
Dr. Dominique-Jean Bouilliez
Jean-Yves Reginster

Artrose is de meest voorkomende chronische musculoskeletale aandoening, die verantwoordelijk is voor een aanzienlijke morbiditeit. Met de veroudering van de bevolking nemen ook de maatschappelijke kosten van de aandoening jaar na jaar toe. De behandeling van deze aandoening is echter complex wegens het heterogene karakter ervan, de afwezigheid van een rechtstreeks verband tussen de pijn en de ernst van de aandoening, de frequente aanwezigheid van comorbiditeiten en de bijwerkingen die verband houden met de aangeboden behandelingen...

 

Published ahead of print.

Wat gebeurt er met onze honoraria?

Actuality
V.C.
Roland Lemye

In het memorandum dat de Bvas in het kader van de verkiezingen van 25 mei naar de partijvoorzitters stuurde, interpelleerde het artsensyndicaat de politici over de evolutie van het financieringssysteem van de ziekenhuizen en de bezoldiging van de artsen. Enkele vragen en voorstellen uit het memorandum.

Zin van vroege start palliatieve zorg

Actuality
Heidi Van de Keere

Hoewel het verschil in levenskwaliteit niet significant was bij het primaire eindpunt, toont een studie in The Lancet veelbelovende bevindingen die pleiten voor een vroege aanvang van palliatieve zorg bij patiënten met gevorderde kanker.

Is het de melk, dokter?

Actuality
Etienne Beaudouin (Allergologie - CH Emile Durkheim, Epinal, Frankrijk)

Abeforcal ('Association Belge de Formation Continue en Allergologie')

 

Een allergie voor koemelkeiwitten manifesteert zich meestal in atopische dermatitis, vaak in combinatie met spijsverteringsproblemen. Alarmsignalen zijn een huilerige baby na het flesje en groeiachterstand in lengte en gewicht. Ook digestieve vormen zoals eosinofiele oesofagitis en gastro-enteritis zijn mogelijk. Gevallen van anafylaxie zijn niet uitzonderlijk. Zodra de diagnose is gesteld, wordt een vermijdingsdieet voorgeschreven, en substitutie door andere melkproducten (doorgedreven caseïne- en weihydrolysaten, mengsels van aminozuren, doorgedreven rijsthydrolysaten). Er bestaan echter ook andere situaties…

Geweld tegen artsen (Frankrijk): triest record in 2013

Actuality
J.M.

Het recente rapport van het Observatorium voor de veiligheid van artsen in Frankrijk, dat onlangs werd gepubliceerd en betrekking heeft op het jaar 2013, stelt een toename vast van het aantal gewelddaden tegenover leden van het medisch korps. De Orde spoort zorgverstrekkers aan om steeds klacht in te dienen in geval van agressie.