Champs de Louys 2011 Bourgueil Château de Minière

Free time
Marc Vanhellemont

 

We zetten de Cabernet Franc in de verf, symbolische druivensoort van de Loire en na aan het hart van de Franse acteur Jean Carmet die geen enkele kans liet liggen om erover te praten.

 

mobiledoc: iedere dag uw medische en socioprofessionele actualiteit bij de hand

Actuality

De mobiledoc-app, die werd gelanceerd in juni, blijkt alvast een groot succes!

De PET-scan: hoe werkt dat precies?

Actuality
Prof. Pasquale Nardone, Laboratoire de Didactique des Sciences physiques, ULB, Brussel

Positronemissietomografie, afgekort PET, is een techniek die de metabole celactiviteit weergeeft. In die zin is ze een aanvulling op de klassieke scan waarbij met behulp van X-stralen de interne weefsels worden gevisualiseerd.

Door de twee te combineren kunnen we niet alleen abnormale ‘massa’s’ opsporen, maar ook hun metabole activiteit bepalen en zo de aard (bijvoorbeeld al dan niet cancereus) van de weergegeven structuren vaststellen.

Therapeutisch beleid bij type 1-diabetes

Actuality
Philippe Lysy, Kinderendocrinologie, Clin Univ St-Luc; laboratorium voor pediatrie, UCL, Brussel

De behandeling van type 1-diabetes blijft een uitdaging gezien de obligate subcutane toediening van insuline, het risico op recidiverende hypoglykemie en het risico op ketoacidose op korte termijn en vasculaire complicaties op lange termijn. Het onderzoek aan universiteiten en door de farmaceutische industrie heeft technologische aanwinsten opgeleverd op het vlak van 1) de preventie van de ziekte, 2) een betere behandeling met insuline en glykemiemonitoring en 3) nieuwe bronnen van endogene insulineproductie. In dit artikel bespreken we de laatste technologische en wetenschappelijke aanwinsten in de bovenvermelde domeinen, waarbij we de nadruk leggen op wetenschappelijk onderzoek en klinische studies.

 

Published ahead of print.

Hoe de pest mensen gezonder maakt

Actuality
Dr. Michèle Langendries

Het klinkt raar, maar aannemelijk: epidemieën hakken op de bevolking in zoals een natuurlijk selectiemechanisme. Als ze maar groot genoeg zijn, kunnen ze zelfs de economie naar een nieuw evenwicht verplaatsen. Langs deze wegen kan een epidemie, als ze eenmaal uitgedoofd is, de levensverwachting in de bevolking doen stijgen, zo meldt een recent onderzoek in PloS ONE.

Blondie ten dienste van de Socialistische Ziekenfondsen

Actuality
Vincent Claes, hoofdredacteur

Dit weekend organiseren de Socialistische Ziekenfondsen-Solidaris op de Citadel van Namen een familiefeest met concerten van Blondie, een iconische groep uit de jaren tachtig, Maxime Le Forestier, Stephan Eicher, Selah Sue, enzovoort. Het programma is aantrekkelijk en kan gerust geplaatst worden naast dat van vele andere festivals die deze niet al te zonnige zomer werden georganiseerd...