Dr. Yves Vandekerckhove over grootste frustratie cardiologen

Dr. Yves Vandekerckhove (Behra) had naar aanleiding van de nakende week van het hartritme een kort gesprek met De Specialist. Hij somde enkele grote frustraties op van de cardiologen en de Behra.

Ten eerste is er het gebrek aan een gedegen reanimatie-opleiding op school. "Hartstilstand is een echte epidemie, niet alleen in België maar in de hele wereld. De overlevingskans is maar 5 à 10%, waarmee het de belangrijkste natuurlijke doodsoorzaak in ons land is".

Ten tweede hebben we veel te weinig AED's tot onze beschikking. "Ik was in Chicago vorige week voor het hartcongres in de VS met bijna 10.000 artsen. Ik wandel door dat congresgebouw en om de 100m hangt daar een AED. Niet alleen op de eerste, maar ook op de tweede en derde verdieping. De overheid moet dat niet financieren. Een bedrijf, een school, sportclub... kan dat bekostigen. Een AED kost 1500 euro."

Punt 3: we moeten ook een lijst hebben van de locatie van alle AED's (zie ook onze lijst op de website van de Behra die wellicht nog niet volledig is). Mensen zouden die lijst zelf kunnen aanvullen via sociale media.

Te laat

Dr. Vandekerckhove zet nog eens in de verf dat de cardiologen nu vooral bekommerd zijn om de nazorg, na de reanimatie. "Onze frustratie is om de mensen die dagelijks binnenkomen na reanimatie - de meerderheid is jammer genoeg dan overleden, overlijdt terwijl we ermee bezig zijn of zullen overlijden de uren en dagen nadien - dat we te laat kunnen ingrijpen."

"We spitsen ons zeker ook toe op het herkennen van risicofactoren en -groepen. Diegenen die we van nabij moeten opvolgen zijn hartinfarctpatiënten, mensen met hartverzwakking (waarbij we moeten kijken of we een defibrillator moeten inplanten dan wel medicamenteus opvolgen). We planten 2000 interne defibrillatoren in bij patiënten per jaar. En ten slotte mensen die iemand in de familie hebben met een hartziekte."

De Week van het Hartritme staat dit jaar voor het eerst in het teken van hartstilstand. De BeHRA organiseert van 29 mei tot 2 juni reanimatiesessies in scholen over het hele land, die ook toegankelijk zijn voor het brede publiek. Bedoeling is om zo ongeveer 3.000 landgenoten op te leiden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.