Met een neurostimulator in de Tour de France

Zaterdag start in Düsseldorf de Tour de France en twee renners van de Amerikaanse ploeg Cannondale-Drapac hebben zich daarop op een bijzondere manier voorbereid: Andrew Talansky (in 2015 elfde in het eindklassement) en Pierre Rolland (vorig jaar zestiende). Zij gebruiken een draagbare neurostimulator van de Amerikaanse start-up Halo Neuroscience om hun trainingen en tijdritten te verbeteren.

Zijn prestaties, zegt Talansky deze maand in het Britse blad Business Insider, zijn verbeterd sinds hij de hoofdtelefoon gekoppeld aan een app in december is beginnen te gebruiken. Spelers in het American football, basketbal, in olympische sporten en de Navy Seals werken er al langer mee, maar Talasnky en Rolland zijn de enige renners in het profpeloton die er zich van bedienen.

Dankzij ‘neuropriming’, zoals de ontwerpers het noemen, wordt door elektrische stimulatie (transcranial direct current stimulation of tDCS, zie ook hier)  gedurende twintig minuten de plasticiteit in de hersenen voorafgaand aan een inspanning verhoogd. Het vermindert de input die van neuronen gevraagd wordt en helpt ze betere en snellere verbindingen te maken. Gekoppeld aan een hoogstaande training leidt dat volgens de Halo Neuroscience tot een betere ontwikkeling van de fysieke prestaties. De sporter ervaart bij het gebruik van de hoofdtelefoon – waar ondertussen ook gewoon muziek op beluisterd kan worden – een licht tintelend gevoel.

Na tachtig minuten neuropriming moet de sporter minstens acht uur wachten om een nieuwe sessie te beginnen. Talansky, zo zegt hij in Business Insider, gebruikt het toestel drie à vier keer per week. “Het heeft mij geholpen om ook op het einde van de training of een tijdrit efficiënt te blijven. Een spectaculaire verbetering van de ene op de nadere dag moet je er niet van verwachten, maar in repetitieve duursporten train je zo in plaats van alleen het lichaam ook je geest, iets waar anders weinig aandacht aan besteed wordt.”

De app is gratis, de hoofdtelefoon kost 750 dollar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.