Ministerraad keurt oplossing voor artsenquota goed

De federale ministerraad heeft vrijdag een nieuwe regeling goedgekeurd die een einde moet maken aan de jarenlange discussie over het aantal artsen dat er elk jaar mag bijkomen in ons land en de verdeling ervan tussen Vlaanderen en Franstalig België.

Omdat er geen ingangsexamen was, studeerden er aan de Franstalige universiteiten jarenlang meer artsen af dan er eigenlijk aan een stage als huisarts of aan een specialisatie hadden mogen beginnen. Vanaf volgend academiejaar komt dat ingangsexamen er wel.

Volgens de regeling die minister van Volksgezondheid Maggie De Block nu uitwerkte, zal er in 2024, wanneer de studenten die volgend jaar aan de artsenopleiding beginnen afstuderen, een algemeen quotum komen voor het hele land. Een bij wet vastgelegde formule op basis van de bevolkingsaantallen zal dan de verdeling geven tussen het aantal Vlaamse en Franstalige artsen.

Om het overtal aan Franstalige artsen dat de voorbije jaren is opgebouwd weg te werken - het gaat om meer dan 1.500 artsen - komt er een correctiesysteem. Vanaf 2024 ligt het aantal Franstalige studenten dat aan de stage mag beginnen na correctie vast op 505.

In geval van een ondertal zal een positieve correctie ook mogelijk zijn, maar de modaliteiten moeten nog wel worden bepaald.

De studenten die dit jaar afstuderen, krijgen allemaal een attest of "riziv-nummer". Als de ingangsexamens doeltreffend blijken te zijn, zullen ook de studenten die in 2018, 2019 en 2020 hun diploma halen zo'n attest krijgen. "De studenten zelf mogen niet het slachtoffer worden van een situatie waarvoor ze zelf niet verantwoordelijk zijn", zegt minister De Block. "Voor de toekomst is een regeling getroffen die herhaling van dergelijke toestanden voorkomt."

Regeringspartij N-VA is tevreden met de regeling. "Hiermee neemt de regering terecht afstand van de huidige situatie waarbij de planningscommissie de historisch scheefgegroeide situatie dreigde te institutionaliseren. Dat het nooit zo ver had mogen komen, staat vast. Maar met dit akkoord lossen we het voor eens en altijd op in het belang van onze toekomstige artsen, hun patiënten en de betaalbaarheid van de gezondheidszorg. De rekening voor de overschot aan artsen in Wallonië is lang genoeg betaald door Vlaanderen. Dat stopt hier en nu", zegt N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.