UZA neemt Centrum Ontwikkelingsstoornissen over

Het UZ Antwerpen heeft sinds 1 januari het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen (COS) in Antwerpen overgenomen.

Het COS in Antwerpen is een van de Centra voor Ontwikkelingsstoornissen in Vlaanderen. Er werken 23 mensen in een multidisciplinair team van artsen, psychologen, logopedisten, kinesisten, een ergotherapeut en maatschappelijk werkers brengt de mogelijkheden en beperkingen van het kind in kaart en stelt, indien nodig, een diagnose. Elk onderzoekstraject bestaat uit verschillende onderzoeken uitgevoerd door minstens twee disciplines.

Wachtlijsten

De wachttijden kunnen er evenwel oplopen tot twee jaar voor kinderen die zich aanmelden met ADHD of ASS (Autisme Spectrum Stoornis) bijvoorbeeld. Kinderen tot drie jaar krijgen daarom voorrang en voor kinderen van drie tot zeven jaar wordt gewerkt met een wachtlijst van een jaar. Ouders die niet willen wachten, kunnen zich als enige alternatief enkel wenden tot de duurdere privécentra: in plaats van de 62,80 euro bij het COS moeten ze dan in een privécentrum soms tot 500 of 1.000 euro betalen.

Doordat het COS wordt opgenomen in het UZA krijgt het meer bestaanszekerheid, maar, zegt coördinatrice Meneia Steel Lebre in Gazet van Antwerpen, “van de andere kant blijft het moeilijk werken omdat de subsidiëring vanuit de Vlaamse overheid niet volstaat om voldoende kinderen met ontwikkelingsproblemen vroegtijdig te helpen. Een jaar wachten als je kind problemen heeft, is te lang. We hebben extra middelen nodig om meer kinderen met ADHD of autisme snel verder te helpen. Met de huidige financiering kunnen we ongeveer 1.034 onderzoeken per jaar aan. Een groot percentage van de ouders houdt het wachten niet vol en zoekt hulp bij een van de vele private instanties. We merken dat nogal wat ouders wantrouwig staan tegenover de resultaten van een onderzoek dat is uitgevoerd door een centrum dat ook verdere hulp aanbiedt.” Het COS daarentegen biedt zelf geen begeleiding of behandeling aan, maar stelt enkel indien nodig een diagnose en geeft onafhankelijk advies. De cliënt bepaalt zelf of hij het advies al dan niet volgt.

Onderhandelingen

De vier Vlaamse Centra voor Ontwikkelingsstoornissen onderhandelen nu met het kabinet van minister Jo Vandeurzen voor meer financiële steun. “We hopen op meer middelen”, zegt Lebre nog in GvA. “Het is belangrijk dat diagnostiek ernstig wordt genomen. Enerzijds is er de kritiek op het overmatig labelen van mensen, anderzijds is onze hulpverlening zo georganiseerd dat je zonder diagnose of label geen toegang hebt tot bepaalde gespecialiseerde hulp.”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.