Twee op drie Vlaamse ziekenhuizen rekenen onterecht materiaalsupplementen aan

Twee op de drie ziekenhuizen in Vlaanderen rekenen onterecht materiaalsupplementen aan. Dat blijkt uit een steekproef van het  socialistisch ziekenfonds Solidaris bij vijftien Vlaamse ziekenhuizen. "Daarmee schenden ze de patiëntenrechten", onderstreept algemeen secretaris Paul Callewaert.

Medische verbruiksgoederen, producten voor de zorgverlening, klein instrumentarium en verbandmiddelen zitten volgens Solidaris normaal in de reguliere financiering van ziekenhuizen. "Ze mogen die daarom niet aan de patiënt aanrekenen", zegt Callewaert. "Ziekenhuizen die toch materiaalsupplementen doorrekenen aan de patiënt, krijgen twee keer betaald voor hetzelfde."

Zo ontdekte Solidaris dat een West-Vlaams ziekenhuis voor een operatiekleedje 18 euro extra aanrekent op de ziekenhuisfactuur, tenminste als de patiënt het kleedje mee naar huis wil nemen. "Zo'n stuk textiel met open achterkant is enkel bedoeld voor gebruik in het ziekenhuis", aldus Callewaert.

Andere voorbeelden zijn wondhechtingsmateriaal voor 21,90 euro, naalden voor 5,5 euro of een windel van 3,5 euro. "Omdat het meestal om kleinere bedragen gaat, stellen patiënten zich weinig vragen. Voor ziekenhuizen geldt: vele kleine bedragen op de factuur maken samen een aanzienlijke som", zegt Callewaert.

Voor producten die strikt genomen niet onder de zorgverlening vallen, zijn materiaalsupplementen wel toegelaten, zoals shampoo, een tandenborstel, tandpasta, antislipkousen en pyjama. "Het gaat om zaken die een patiënt gemakkelijk zelf voor een verblijf in het ziekenhuis kan meenemen. Die mogen aan de patiënt worden aangerekend", legt Callewaert uit.

Juist omdat er een grijze zone is, wordt het volgens Callewaert belangrijk dat een patiënt zich vooraf goed kan informeren. "Daarom is elk ziekenhuis verplicht om een prijslijst te publiceren waarop de materiaalsupplementen die het ziekenhuis aanrekent, vermeld staan. De prijs die het ziekenhuis voor zulke zaken aanrekent, moet bovendien redelijk zijn."

In een reactie zegt minister Vandenbroucke dat een betaalbare gezondheidszorg de hoogste prioriteit geniet. "Ziekenhuizen moeten de regels naleven. Een dubbele financiering kan niet: zaken die worden opgenomen in de financiering van het ziekenhuis, mogen niet aanrekenbaar zijn aan patiënten. Verder moeten ze niet-terugbetaalde producten duidelijk en transparant in hun prijsraming opnemen", aldus de vicepremier.

Hij raadt patiënten die dit meemaken aan, bij twijfel hun ziekenhuisfactuur voor te leggen aan de ziekenfondsen, die kunnen optreden waar de regelgeving niet correct wordt toegepast. "Tot slot roepen we de ziekenhuizen op om billijke prijzen te hanteren voor niet-terugbetaalde producten", besluit Vandenbroucke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.