10 voorstellen N-VA: “Gezondheidsbeleid Vlaams, huisarts aantrekkelijker, ziekenhuizen meer controleren,…"

De N-VA bepleit een jaarlijkse reële groeinorm die het ritme volgt van het langetermijngemiddelde van de economische groei. Het moet wel efficiënter. De Vlaams-nationalisten verzetten zich tegen de Franstalige politiek om te veel specialisten te scholen en te weinig huisartsen. In onze verkiezingsreeks laten we nu de N-VA aan het woord.

N-VA eist een nultolerantie voor het geweld tegen zorgverleners. Op Vlaams niveau, waar de partij de lakens uitdeelt en de minister-president in haar rangen telt, wil de N-VA onder meer inzetten op een beleid waarbij zorgbehoevenden zo lang mogelijk thuis kunnen blijven.

1 - Gezondheidsbeleid naar Vlaanderen

België besteedt volgens de Oeso meer aan gezondheidszorg dan het Europese gemiddelde. De N-VA is voorstander van extra investeringen in de gezondheidszorg, met een jaarlijkse reële groeinorm die het ritme volgt van het lange-termijngemiddelde van de economische groei. 

“Maar ons gezondheidsbeleid is niet op alle vlakken even efficiënt. Na de zesde staatshervorming is dat beleid nog meer versnipperd. Die versnippering leidt tot hoge administratie- en coördinatiekosten. Geld dat beter kan gebruikt worden om te streven naar een gezondere bevolking. Dat kan alleen maar als we die bevoegdheid volledig naar Vlaanderen halen.”

2 - Artsen, eerste aanspreekpunt van patiënt

De N-VA vecht al jaren om het beroep van huisarts aantrekkelijker te maken. “De huisarts is immers het eerste aanspreekpunt voor de patiënt.”

Ze verzet zich tegelijk tegen de Franstalige politiek om te veel specialisten te scholen en te weinig huisartsen. “Ook de afschaffing van de numerus clausus dient enkel ter ondersteuning van de Franstalige universiteiten. Dat alles leidt tot overconsumptie en een onbetaalbare gezondheidszorg.”

De partij klopt zich op de borst omdat dankzij haar de ongelijke verdeling van de artsenquota tussen de Belgische landsdelen definitief van de baan is. “Het ingangsexamen geneeskunde wordt immers verplicht in de Franstalige universiteiten. Er komt ook een wettelijke verankering van de verdeling van het aantal Riziv-nummers. Bovendien wordt het overtal aan artsen in Wallonië rechtgezet.”

N-VA eist nog een nultolerantie voor het geweld tegen zorgverleners.

3 - Welzijn - zorgbehoevenden zo lang mogelijk laten thuis blijven

Extra geld ging via de Vlaamse regering onder andere naar extra plaatsen in de kinderopvang, ouderenzorg en de omslag naar persoonsvolgende financiering bij personen met een beperking. Maar de wachtlijsten zijn hiermee niet in 1-2-3 opgelost en de werkdruk in de zorgsector blijft hoog. Vandaar dat de N-VA ook wil inzetten op:

  • een beleid waarbij zorgbehoevenden zo lang mogelijk thuis kunnen blijven. Met de nodige hulp en ondersteuning is dat vaak haalbaar.
  • persoonsvolgende financiering waarbij op basis van een correcte zorgzwaartemeting, iedere zorgbehoevende (persoon met een beperking of oudere) een soort financieel “rugzakje” krijgt. Hiermee kan hij dan zelf kiezen voor de hulp die het best past.

4 – Ziekenhuizen beter controleren

De N-VA wil ziekenhuizen die te veel aanrekenen aan de ziekteverzekering beter controleren en sanctioneren. Wanneer blijkt dat ze voor dezelfde ingrepen duurder zijn dan het gemiddelde referentiebedrag, moeten ze die kosten aan het Riziv terugbetalen.

Er werd verder een actieplan rond taal in de Brusselse ziekenhuizen opgesteld. Het tragisch incident van het overlijden van baby Cisse uit Roosdaal in een Brussels ziekenhuis was de druppel die de emmer doet overlopen. 

5 - Drugs: voorkomen, helpen, bestraffen

Een geïntegreerd drugsbeleid rust voor de N-VA op drie pijlers: preventie, hulpverlening en ordehandhaving. Anders gezegd: voorkomen waar kan, helpen waar nodig en bestraffen waar moet.

Wie toch op een problematische manier drugs gebruikt, moet eerst de kans krijgen om zich te laten behandelen. “Overlast voor de bevolking moeten we aanpakken en misdrijven bestraffen, ook met celstraffen. Tegen producenten, invoerders en dealers moet de overheid hard optreden.”

Een gedoogbeleid vindt de partij een fout signaal. Enkel het gebruik van bepaalde softdrugs voor medische en wetenschappelijke doeleinden wil de N-VA toelaten en ondersteunen.

6 - Alcohol en tabak

Ook hier weer een beleid dat steunt op drie pijlers: preventie, hulpverlening en handhaving. 

“Als we zien dat de meeste jongeren voor het eerst roken op café, moeten we onze verantwoordelijkheid opnemen en het rookverbod in de horeca blijven verdedigen. Het is een noodzakelijk instrument in de strijd tegen longkanker.

Dat overmatig alcoholgebruik schadelijk is voor de gezondheid, staat als een paal boven water. “Het is de verantwoordelijkheid van eenieder van ons om een gezonde houding tegenover alcohol te ontwikkelen. In plaats van de burgers te betuttelen met altijd maar nieuwe wetten, begint de overheid best met de bestaande regels toe te passen.”

7 - Asbest: clausule voor wie fonds gebruikt, afschaffen

“Slachtoffers en nabestaanden vragen hoe het mogelijk is dat hun recht in een democratie door de politiek zelf wordt afgesneden. Daar is geen democratisch verantwoord antwoord op. Open Vld, Vooruit, cd&v, Groen, Ecolo, PS en MR menen dat wel te hebben. Daar is één constante bij sinds 2007: de liberale familie. Het lijkt of die het onrecht wil laten uitsterven met de slachtoffers.”

Op Vlaams niveau probeert Demir intussen bijkomende middelen te verkrijgen van asbestproducenten om de vervuiling op hun kosten op te kuisen.

8 - Bloed geven, mensenlevens redden

Daarom steunt de N-VA elk initiatief dat het aantal donoren zo groot mogelijk maakt. Wanneer het geven van bloed veilig is voor de bloedgever én -ontvanger, moet de wet dat toelaten. 

Zo is de leeftijdsgrens voor donoren dankzij de N-VA opgetrokken van 65 naar 70 jaar. 

9 - Euthanasie als er geen andere uitweg is

Actieve levensbeëindiging kan enkel als er geen enkele andere uitweg is om aan het onmenselijke lijden van een terminale patiënt een einde te maken en de betrokkene er zelf om verzoekt. Voor er nog sprake kan zijn van een wijziging aan de wet, is de N-VA vragende partij voor een evaluatie van de bestaande wetgeving en de recente wijzigingen die werden doorgevoerd.

De partij ondersteunde de uitbreiding naar minderjarigen. “Euthanasie voor minderjarigen kan enkel wanneer aan verschillende bijkomende voorwaarden is voldaan. Zo is het onder meer absoluut noodzakelijk dat alle betrokken artsen vaststellen dat het om een mondige, wilsbekwame patiënt gaat. Die patiënt moet zich in een terminale fase bevinden en fysiek ondraaglijk lijden. Natuurlijk moet de vraag altijd uitgaan van de jongere zelf. De ouders krijgen daarbij een vetorecht.”

Euthanasie mag nooit een alternatief zijn voor goede palliatieve zorg. Daar moeten méér middelen voor worden vrijgemaakt.

10 - Medicijnen: patiënt maximaal beschermen

De Vlaamse gezondheidszorg zoveel mogelijk stoelen op de principes van de Evidence-Based Medicine (EBM). Wat wetenschappelijk bewezen is,  sneller terugbetalen. Wat overbodig of niet werkzaam (genoeg) is, schrappen. Idem dito voor medische behandelingen, maar ook voor geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.

> 10 voorstellen Vlaams Belang: volledige splitsing SZ, rusthuisbeleid opkrikken, Vlaamse sociale bescherming

> 10 voorstellen Open VLD: meer preventie, minder bureaucratie, meer dagziekenhuis

> 10 voorstellen cd&v: efficiëntiewinsten, minder administratie, artsen mee in ziekenhuisbestuur

> 10 voorstellen Vooruit: New Deal verder uitbouwen, geen villageneeskunde, supplementen uitfaseren

> 10 voorstellen Groen: minder adminstratie, meer toegankelijkheid, einde wachtlijsten

> 10 voorstellen PVDA/PTB: einde quota, één minister Volksgezondheid, 100 gezondheidsdistricten

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.