Gezondheidsrapport IDEWE: 1 op de 4 werknemers rookt nog steeds

Uit het recentste gezondheidsrapport van IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, blijkt dat 25,4 procent van de werknemers in België nog steeds rookt. Dat cijfer piekt tot 28,3 procent bij de 35- tot 44-jarigen. Bovendien kampt 58 procent nog steeds met overgewicht, beweegt 59 procent minder dan 90 minuten per week en heeft 25 procent een te hoge bloeddruk.

IDEWE bevroeg 256.750 werknemers in België over verschillende leeftijdsgroepen heen. Opvallend is dat het aantal rokers afneemt naarmate de leeftijd stijgt: 23,2 procent in de groep van 45 tot 55 jaar en 20,5 procent bij 55-plussers. Daarnaast stelt het rapport vast dat de gestage daling van het aantal rokende werknemers sinds 2011 dit jaar is gestagneerd. Ook zijn er veel meer mannelijke werkneme rs die roken (31 procent) dan vrouwelijke (17,8 procent).

Naast het rookgedrag blijft de inactiviteit onder werknemers zorgwekkend. Bijna 7 op de 10 (69 procent) bewegen minder dan 150 minuten per week, de aanbevolen hoeveelheid door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), en 59 procent zelfs minder dan 90 minuten. Mannelijke werknemers scoren iets beter dan vrouwelijke (66 procent beweegt minder dan 150 minuten versus 73 procent bij de vrouwen). Opvallend is ook dat 63 procent van de jongeren onder de 25 jaar de WHO-norm niet haalt.

Daarbovenop kampt nog steeds hetzelfde percentage werknemers als in het vorige rapport met overgewicht (58 procent) en hypertensie (24,6 procent). "We bewegen gewoon te weinig en eten niet gezond: dat verbeteren zou niet alleen positieve effecten hebben op de gezondheid van de betrokken werknemers, maar ook op de productiviteit, de mindset, het ziekteverzuim en de werksfeer. Als werkgever kan je een actievere werkomgeving stimuleren via bijvoorbeeld wandelvergaderingen, lunchwandelingen en gezamenlijke doelstellingen, zoals een stappendoel", adviseert de preventiedienst.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.