Mithra vraagt gerechtelijke bescherming aan

Het noodlijdende Waalse farmabedrijf Mithra heeft bij de ondernemingsrechtbank van Luik gerechtelijke bescherming aangevraagd. Mithra vraagt een procedure van overdracht onder gerechtelijk gezag voor zijn afdeling Mithra CDMO in Flémalle. Bij zo'n procedure is er bescherming tegen de schuldeisers en wordt er door de rechtbank een gerechtsmandataris aangesteld die op zoek gaat naar een overnemer voor de onderneming in moeilijkheden of voor delen ervan.

Voor zijn filiaal Novalon vraagt Mithra een procedure van gerechtelijke reorganisatie, om tot een minnelijk akkoord te kunnen komen met zijn schuldeisers en de schuld van Novalon te herstructureren.

Met het oog op het uitvoeren van deze twee procedures vraagt Mithra de rechtbank ook om twee maanden bescherming tegen al zijn schuldeisers.

Begin deze maand is Mithra een verkoopproces gestart waarbij het farmabedrijf delen of zelfs alle activiteiten wil verkopen, om zo het nodige geld op te halen. Mithra geeft donderdag ook aan dat het vooruitgang geboekt heeft in het identificeren van potentiële kopers voor delen van het bedrijf. Mithra heeft daarvoor Stifel Investment Bank in de arm genomen. Verschillende gesprekken zouden aan de gang zijn.

Mithra werd een kwarteeuw geleden opgericht door de in opspraak gekomen ex-topman François Fornieri en dokter Jean-Michel Foidart. Begin deze maand meldde het bedrijf dat zijn CEO per direct opstapte en midden deze maand meldde Mithra economische werkloosheid voor zeker een kwart van het personeel. Het bedrijf zei daarvoor de goedkeuring gekregen te hebben van de RVA. Mithra stelt zowat 230 mensen tewerk.

Mithra leed vorig jaar een verlies van 173,5 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg het nettoverlies bijna 60 miljoen euro. Het nieuwe verlies was onder meer het gevolg van 74,1 miljoen euro aan afwaarderingen op activa. De omzet daalde van 67 naar 40,2 miljoen euro. Het aandeel Mithra, dat in 2018 nog boven de 35 euro noteerde, is vandaag nog maar een centjesaandeel.

Op datum van 19 februari waren volgens de website van Mithra de belangrijkste aandeelhouders van het bedrijf François Fornieri (15,64 procent), de Amerikaanse investeringsmaatschappij Armistice Capital (14,47 procent) en de Waalse overheidsholding Noshaq (het vroegere Meusinvest, 7,94 procent). Investeringsmaatschappij Alychlo van ondernemer Marc Coucke had in het verleden ook een stevig aandeel in Mithra, maar heeft dat de voorbije tijd afgebouwd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.