Pijncentrum Vitaz als één van 5 centra in België erkend voor neurostimulatie bij clusterhoofdpijn

Sinds 1 april is het multidisciplinair pijncentrum van Vitaz erkend door het Riziv voor de behandeling van clusterhoofdpijn met neurostimulatie. Deze erkenning is goed nieuws voor de patiënt: de implantaten voor de behandeling worden vanaf nu terugbetaald. In heel België wordt deze behandeling door slechts vijf ziekenhuizen aangeboden.
 
Al jarenlang zet Vitaz in op de behandeling van clusterhoofdpijn, een ernstige vorm van hoofdpijn die helaas ook vaak ‘suicide headache’ wordt genoemd. Patiënten waarbij andere behandelingen niet of onvoldoende helpen, zijn vaak ten einde raad. Wie na een multidisciplinaire screening in aanmerking komt, kan behandeld worden aan de hand van occipitale neurostimulatie. Dit is een minimaal invasieve techniek waarbij in het achterhoofd onderhuids elektrodes worden geplaatst die verbonden worden met een geïmplanteerde batterij. De patiënt kan dit zelf met een uitwendig toestel bedienen. 83% van de behandelde patiënten ondervindt een goed lange-termijn effect op de clusterhoofdpijn en dus een verbetering van de levenskwaliteit.
 
Dat kan patiënt Dirk Devolder (51) uit Izegem alleen maar beamen: “Zo’n 20 jaar geleden begon ik erg veel last te krijgen van hoofdpijn. In die mate zelfs dat ik tot driemaal toe verschillende maanden thuis zat omdat ik niet meer kon werken. Ook voor mijn gezin was het een erg grote belasting. Mijn zoon speelt basketbal maar het was voor mij ondraaglijk om mee te gaan naar zijn wedstrijden. Ik kreeg meteen zware opstoten van hoofdpijn. Nadat eindelijk de juiste diagnose van clusterhoofdpijn werd gesteld kwam ik 9 jaar geleden terecht in Vitaz waar ik een stimulator kreeg ingeplant. Onmiddellijk daarna was ik pijnvrij, dat gevoel was onbeschrijflijk. Mijn levenskwaliteit verbeterde enorm: ik kon weer autorijden, fietsen, sporten, uitstappen maken met het gezin. De bediening van het toestel is heel intuïtief. Ondertussen zit ik aan mijn tweede stimulator en ik ben nog altijd heel enthousiast.”
 
Unieke behandeling
 
De behandeling is behoorlijk uniek. Vitaz is het enige ziekenhuis dat dit aanbiedt in de provincies Antwerpen en Limburg. In Oost-Vlaanderen biedt enkel het UZ Gent ook neurostimulatie aan. De voorbije jaren publiceerde het multidisciplinair pijncentrum van Vitaz - samen met de dienst neurologie van het UZ Gent – het behandelingsalgoritme en de succesvolle resultaten. In samenwerking met de medische industrie werd een nieuw en duurzaam type elektrode ontwikkeld en gelanceerd.
 
Terugbetaling
 
Sinds 1 april kan Vitaz de behandelingsimplantaten terugbetaald aanbieden als een van de vijf implantcentra in België die recent hiervoor erkend zijn door het Riziv. Tot voor kort waren de kosten voor de patiënt maar werd ondersteuning voorzien door het medisch innovatiefonds van Vitaz, de medische industrie en enkele lokale serviceclubs. Door de erkenning wordt voortaan terugbetaling voorzien door het Riziv.
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.